Onderhoud aan uw nieuwe damesschoenen. Een goede schoen verdient natuurlijk ook goed onderhoud. Veel wandelaars weten niet goed welke middelen hiervoor het beste gebruikt kunnen worden en met welke frequentie de schoenen onderhouden dienen te worden.

Een goede schoen verdient ook goed onderhoud. Hierdoor blijft dze comfortabel en waterafstotend, wat de levensduur van uw schoen ten goede komt. Leer is een natuurlijk materiaal met onschatbare eigenschappen, maar leer is ook onderhevig aan een zeker verouderingsproces en moet daarom regelmatig verzorgd worden.

De volgende tips gelden in het bijzonder voor damesschoenen. Dit is in principe ook van toepassing op alle andere schoenen.

Vuil en vocht

Vuil en vocht kunnen uw damesschoenen niet deren, zolang deze maar op de juiste manier en zorgvuldig behandeld worden. Door het juiste onderhoud van uw schoenen wordt de levensduur aanzienlijk verhoogd. Nieuwe schoenen hebben voor de eerste wandeltocht geen extra zorg nodig, maar het is raadzaam om het leer met speciale leer- impregneerspray te behandelen.

Luchten en drogen

Na elke keer dat schoenen gedragen zijn, dienen de schoenen goed gelucht en gedroogd te worden. Laat de schoenen nooit drogen bij een warmte bron (verwarming, open haard), maar gewoon bij kamertemperatuur. De inlegzolen nemen veel vocht op en kunnen beter drogen als ze uit de schoen gehaald worden. Dit is ook zeer aan te bevelen bij meerdaagse tochten. Het beste zouden leren schoenen, na intensief gebruik, 24 uur drogen voordat ze weer gedragen worden. Wij raden u dan ook aan het dragen van schoenen af te wisselen, bij voorkeur om de dag.

Reinigen

Nadat de inlegzolen en veters verwijderd zijn, moet het leer ‘bevrijd’ worden van het vuil. Bij sterk vervuilde schoenen is het aan te raden om een schoenreinigingsmiddel te gebruiken, die hardnekkige vuil uit het leer verwijderd. Het leer bevindt zich nu in een onbeschermde staat. Bij licht vervuilde schoenen volstaat het om de schoenen met lauw water schoon te borstelen met een zachte borstel. Borstel de schoenen goed zodat het leer weer luchtig en ademaktief wordt en zodoende zijn kenmerkende eigenschappen volledig benutten.

Impregneren

Na het schoonmaken van de schoenen zijn de poriën van het leer ‘open’. Om de poriën weer te laten sluiten, kan men de nog vochtige schoenen inspuiten met impregneerspray. De impregnatie is pas na 24 uur volledig actief. Gebruik altijd een impregneerspray die gebaseerd is op fluorcarbon. Regelmatig impregneren voorkomt een ophoping van vocht en vuil op het leer. Verder is impregneren belangrijk, omdat nat leer niet ademt. Hetzelfde geldt voor vervuilde schoenen.

Verzorgen

Naast het impregneren moeten uw Herenschoenen regelmatig, vooral wanneer ze extreem veel vocht hebben moeten verwerken, verzorgd worden met een daarvoor bestemde schoen- verzorgingsmiddel op wax basis. Smeer de crème in met bijvoorbeeld een borstel of en doek. Ook is het mogelijk een voedende spray te gebruiken.

Jaeger-LeCoultre horloges kopen

Jaeger-LeCoultre is met buitengewone creativiteit en kwaliteit de perfecte belichaming van het begrip ‘Swiss Made’. Al meer dan 185 jaar ontwikkelt het luxemerk exclusieve uurwerken. Elk horloge van Jaeger-LeCoultre is een uniek kunstwerk, in eigen huis gemaakt door vakmensen. Alle uurwerken zijn voorzien van een ‘Master Control’ zegel, het bewijs dat ze een controletest over een periode van 1000 uur hebben doorstaan.